Tuesday, March 29, 2016

Terminal üzerinde temel komutlar

Penetrasyon testi noktasında gerekli olan uygulamaları default olarak paket şeklinde içeren işletim sistemi Kali’ dir. Birçok aracı içinde hazır olarak bulabilir ve arzu ettiğiniz scripti ayrıca terminal komutunda çalıştırabilirsiniz. Bu anlamda, en basit ve temel terminal komutlarının bilinmesi işlerinizi hatırı sayılır miktarda hızlandıracaktır. Zira linux işletim sistemlerinde terminal uygulamalar ağırlıkla kullanılmaktadır ve bir takım komutların bilinmesi bu noktada elzemdir. GUI nin bizlere sağladığı kolaylık şüphesiz inkar edilemez. Ancak terminal üzerinden yapabileceğiniz tweakler ile daha pratik ve bazen grafik arayüzünün izin vermediği birçok şeyi sadece birkaç komutla halledebilirsiniz.

Tarih göstergesi: Konsola date yazdığınızda, o günün tarihini görebilirsiniz.



Takvim: Takvim özelliğini çalıştırmak için cal yazmanız yeterlidir.



Harddisk durumu: Bilgisayarın harddisk kapasitesini ve doluluk oranını gösterir. Komutu df çalıştırır.



Bellek yoğunluğu: Benzer özellik hafıza için de kullanılır. Konsola free yazmalıyız.



Dosyalara göz atmak: Konsola ls yazdığınızda bulunduğunuz klasörü veya başka bir değişle dizini görebilirsiniz. Böylelikle dizinde bulunan klasörleri ve dosyaları görebilirsiniz. ls -l komutu ise dosyaları daha detaylı göstermenize olanak verir.



Dizin değiştirmek: Klasörlerin içine girmek için cd ‘Klasör Adı’ şeklinde komutu kullanmalısınız.



Bir önceki klasöre geri dönmek: Tek yapmanız gereken cd - komutunu kullanmak. Eğer başlangıç dizinine geri dönmek isterseniz cd -- yazmalısınız.


Yeni klasör oluşturmak: Oluşturacağınız klasör içinde bulunduğunuz dizinin içinde yer alacaktır. mkdir ‘Klasör Adı’ yazdığınızda yeni klasörünüz oluşmuş olacaktır.



Klasör silmek: Klasör silmek için silmek istediğiniz klasörün bulunduğu dizine geldikten sonra rm -r ‘Klasör Adı’ şeklinde komutu vermelisiniz.

Dosya silmek: Tıpkı klasör silmek gibidir. Dizine gelinir ve rm ‘Dosya Adı’ şeklinde yazılır. Ancak burada dosya uzantısı da eklenmelidir. Örneğin abc.tar.gz isimli dosyayı silmek için rm abc.tar.gz yazmalısınız.



Dosya ve klasör taşımak ve kopyalamak: Taşıma işlemi için mv komutu kullanılır. mv root/önceki dizi/file.txt root/yeni dizin/file.txt. İlk dizini yazdıktan sonra araya bir boşluk bırakarak dosyanın veya klasörün yeni yerini belirtebilirsiniz. Aynı şekilde kopyalama işlemi için cp komutu kullanılır. İlk dizin kopyalamak istediğiniz (varolan öğenin dizini) ikinci dizin ise oluşturulacak kopyanın yeri olacaktır.



Kullanılan komutlara bakmak: Kullandığınız her komut kaydedilir ve bazı durumlarda bu işimizi kolaylaştırır. Yaptığınız işlemi unuttuysanız history yazdığınızda kullanılmış tüm komutlar karşınızda sıralanacaktır.



Filtreleme yöntemi ile dosya arama: Dizin içerisindesiniz, birçok klasör ve dosya var ve arama yapmak istiyorsunuz. O halde echo komutunu kullanmalısınız. Örneğin M ile başlayan tüm öğeleri listelesin istiyorsanız, echo M* yazdığınızda M (upper-lower case önemlidir.) ile başlayan tüm öğeleri gösterecektir. echo *k yazdığınızda k ile biten tüm öğeler karşınıza çıkacaktır.




Yetkilere bakmak: Hangi yetki ile oturum açıldığına göz atmak için, sudo -l yazmalısınız. Sudo super user ve do kelimelerinin birleşimidir. Sudo yazıldıktan sonra eklenen komut özel yetkiyle çalıştırılır. Bir takım işlemlerde sudo komutunu başta girmeniz ardından parolanızı belirtmeniz istenebilir. 

Ekranı temizlemek: Terminal çok karmaşık bir hale geldiğinde clear komutu ile ekranı temizlemek ve yeni bir başlangıca geçmek işinize yarayabilir.

Çalışan işlemlere göz atmak: Windows işletim sistemlerinde bulunan görev yöneticisinin linux terminal versiyonunu görmek için ps yazmalısınız. ps x ise tüm prosesleri gösterir. En önemli işlemleri görmek için top komutunu kullanmalısınız.





İşlem sonlandırmak: Çalışan işlemlere göz atmayı öğrendik. Bir takım uygulamalarda çakışma veya buna benzer olaylar olduğunda, bazı proseslerin durdurulması gerekebilir. Bu durumda kill komutu kullanılır. Sonlandırmak istediğiniz prosesin kodunu girmelisiniz. kill 2004 gibi.

Oturum takibi: Oturumun ne zaman başlatıldığına bakmak için who yazmalısınız. whoami yazıldığında ise hangi oturumda olduğunuza bakabilir. Uzaktan yönetimde bulunduğunuz durumlarda bu gerekebilir.



Geçmişte yapılmış oturumlara göz atmak: Hangi tarihte hangi kullanıcının oturum açtığına bakmak last komutu ile mümkündür.

Oturum şifresini değiştirmek: Şifre değişimini normal şekilde yapabildiğiniz gibi terminal ile de yapabilirsiniz. Komutu passwd olarak çalıştırabilirsiniz.

Network arayüzüne göz atmak: IP ve MAC adreslerinin takibi için ifconfig komutu kullanılır.

Ping atmak: Bu özelliği kullanmak için ping yazmalı ve ardından uzaktaki bilgisayarın veya hostun ip numarası veya alan adı girilmelidir. 

Yapılan işlemi durdurmak: Konsol üzerinde yaptığınız bir takım işlemler epey zaman alabilir bu gibi durumlarda konsol yeni komuta hazır hale gelmez ve onu beklemeniz gerekir. Bu gibi durumlarda işlemi iptal etmeniz mümkün. Konsol içerisinde CTRL+C tuşları üzerinde çalışılan işlemi durduracaktır.

Yeni paket yüklemek: .deb uzantılı paketleri yüklemek için sudo dpkg -i packet.deb yazmanız gerekir. Yine aynı şekilde .deb uzantılı dosyanın bulunduğu dizin içerisinde bunu yapmalısınız.

No comments:

Post a Comment